A look at the refurbished St Andrew’s Hospice

The St. Andrew’s Hospice Photography Competition closed last month.  The judging panel met shortly afterwards to view all the entries and make the final selection of 12 images which will create the charity’s 2019 calendar.

Whilst we wait until the announcement of the winning images at the awards ceremony, to be held in early June, I wanted to take the chance to share a little bit about the recent refurbishment at the Airdrie hospice.

We were honoured to be asked to visit the refurbished facility before the patients were re-housed there at the start of May.  This gave us the opportunity to look at the completely redesigned layout of the hospice and see how the facilities have been modified to provide the best experience for the patients.

We were welcomed at the hospice by John Brady (Head of Fundraising) who briefly talked us through the history of the hospice and some background on the refurbishment.  We were then treated to a tour of the new facilities by Lisa Gartshore, College Liaison Officer.

Lisa showed us the redesigned reception area where patients now have a separate entrance, allowing them a bit more privacy as they enter the building.  The reception is bright and airy and features access to the hospice shop and cafe without having to pass by patients’ rooms.

Reception Area – St Andrew’s Hospice

The tour continued to view an example patient’s room.  The hospice has a variety of rooms including single rooms, family rooms sponsored by Macmillan Cancer Support and multiple occupancy rooms which have space for 3 patients.  These multiple occupancy rooms were kept in the redesign as a survey during the design process highlighted that these rooms helped to build a sense of community and support.

The rooms feature cabinets and furniture that discreetly contains medications and equipment.  Each area in the multiple occupancy rooms can be divided to give the patient their own space and privacy.  Additionally, the redesign now allows all patients access to, or a view of, the communal courtyard gardens.

The hospice features a redesigned bathroom which allows patients access to a space where they can bathe in a dignified way and provides more space for staff in the room to assist.  The room also features a built in sonos system for music to be played through speakers situated in the ceiling.

The new bathroom with spacious facilities and state of the art sonos system

Family rooms and the peace room have been equipped with new furniture.  They provide a private space for families to spend time with their loved ones and also a break out area for staff to meet with families.

A family room within St. Andrew’s Hospice, Airdrie

I hope that this brief blog post gives you an insight into the work that has gone into redesigning the facilities to provide the best possible environment for patients at the hospice.  For me this was a great opportunity to see where our support of the hospice through our photography competition can assist in raising funds to help run the facility.

 

Thanks again to John, Lisa and all of the team at St. Andrew’s Hospice for taking the time to show us around.  We look forward to working with you on more projects in the near future.

 

To find out more about St. Andrew’s Hospice please visit their site here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.